Connect with us

Yasal Tavsiyeler

Bilişim Suçu Nedir?

Yayınlandı

on

Bilişim Suçları 

Konuyu en basitinden ceza hukuku bakımından ele alarak başlarsak, bilişim alanındaki suçlar, bu hukuk dalının en güncel ve en hızlı değişim gösteren konularından birini oluşturmaktadır. Bundan yıllar önce hiç veya açıkça öngörülemeyen ve dolayısıyla suç tipleri arasında düzenlenmeyen birtakım yeni fiiller ortaya çıkabildiği gibi, mevcut suç tipleriyle öngörülen fiillerin yeni yöntemlerle işlenmesi de söz konusu olabilmektedir. Bu bağlamda kanun koyucunun da bu alandaki değişim ve gelişmelere paralel olarak mevcut düzenlemelerini değiştirmesi ya da yeni düzenlemeler yapması gerekmiştir.

Bilişim teknolojileri, bilginin elektronik ve teknolojik araçlar kullanılarak  ve veriler sayısallaştırılarak aktarılmasıdır. Bu kapsamda bilişim kavramı, kişisel bilgisayarlar, akılı telefonlar, tabletler gibi teknolojik araçlarla yapılan veri aktarımlarını ifade etmektedir.

Bilişim Suçu veya Siber Suçlar Nelerdir?

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenmiş olan bilişim suçları şunlardır:

  • TCK M. 243, Bilişim Sistemine Girme Suçu,
  • TCK M. 244, Sistemi Engelleme, Bozma, Erişilmez Kılma, Verileri Yok Etme veya Değiştirme Suçu,
  • TCK M. 245, Banka veya Kredi Kartının Kötüye Kullanılması Suçu,
  • TCK M. 245/A, Yasak Cihaz veya Program Kullanma Suçu,
  • TCK’m. 135, Kişisel Verilerin Kaydedilmesi Suçu,
  • TCK M. 136, Verileri Hukuka Aykırı Olarak Verme veya Ele Geçirme Suçu,
  • TCK M. 138, Verilerin Yok Edilmemesi Suçu,
  • TCK M. 124, Haberleşmenin Engellenmesi Suçu,
  • TCK M. 132, Haberleşmenin Gizliliğini İhlal Suçu,
  • TCK M. 142. Bilişim Sisteminin Kullanılması Yoluyla İşlenen Hırsızlık Suçu,
  • TCK M. 158. Bilişim Sistemlerinin Kullanılması Yoluyla İşlenen Dolandırıcılık Suçu.

Konuyu en basitinden ceza hukuku bakımından ele alarak başlarsak, bilişim alanındaki suçlar, bu hukuk dalının en güncel ve en hızlı değişim gösteren konularından birini oluşturmaktadır. Bundan yıllar önce hiç veya açıkça öngörülemeyen ve dolayısıyla suç tipleri arasında düzenlenmeyen birtakım yeni fiiller ortaya çıkabildiği gibi, mevcut suç tipleriyle öngörülen fiillerin yeni yöntemlerle işlenmesi de söz konusu olabilmektedir. Bu bağlamda kanun koyucunun da bu alandaki değişim ve gelişmelere paralel olarak mevcut düzenlemelerini değiştirmesi ya da yeni düzenlemeler yapması gerekmiştir.

Bilgisayarınızın güvenliğini sağlamak için basit tavsiyeler vereceğimiz bu yazımızda, bu adımların sadece başlangıç aşaması için temel adımlar olduğunu da dikkate almanızı öneririz. Buraya Tıklayarak daha fazla ve kapsamlı önerilere bakabilirsiniz.

Devamını oku
Yorum yapmak için tıklayın

Cevaplayın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Kendinizi Koruyun

Video Şantaj Mağduru Ne Yapmalı

Yayınlandı

on

Video Şantaj Mağduru Ne Yapmalı

Şantaj yapan kişiye para göndermek asla sorunu çözmeyecektir.  Çünkü bilindiği gibi suçlular örgüt şeklinde çalışmakta, kişisel ve mahrem veriler ile insanlardan para istemekte, para yollamanız halinde de görüntüleri silmek yerine internet ortamlarında paylaşmaktadırlar. Sınırsız bir şekilde kopyalanabilen görüntü ve verinin yayılmayacağından da olmanız mümkün değildir. Ayrıca şantajcıların para isteklerinin ardı arkasının kesilmediğini, yüzde yüze yakın oranda devamının geldiğini görmekteyiz.

Böyle bir durum yaşayan kişi veya kişiler savcılığa veya polis ekiplerine haber vermeli ve suçlular yakalanmalıdır. Bu durumda şantaj yapılan dosyalar şantajcıdan alınır ve imha edilir. Ayrıca şantajın türüne ve yaptıklarına/yapmaya çalıştıklarına göre de ceza verilmektedir.

Hukuki danışmanlığınızı üstlenen avukat, müvekkilinin mahremiyetini korumalı, etik ilkelerden kaynaklanan sır saklama yükümlülüğü altında her ne şekilde olursa olsun müvekkilinin mahremiyetine saygı göstermeli ve bunu başkalarıyla paylaşmamalıdır. yasal mercilerin dışında kabul eder ve müvekkili ile ilgili her türlü bilginin gizliliğini korur.

Şantaj mağduru birey, olabildiğince hızlı bir şekilde uzman bir avukatın yardımı ve delil teşkil eden hususlar ile birlikte savcılığa suç duyurusunda bulunmalıdır. Failin yakalanması, şantajın paylaşılmadan ve yayılmadan yakalanması ve şantajın tekrarlanmaması için izlenebilecek en hızlı ve en güçlü çözüm yargı mercilerine başvurmaktır.

Video Santaj Suçu

Şantaj suçu mağdurdan menfaat sağlamak amacıyla işlenmekte olup, suç genellikle maddi kazanç elde etmek amacıyla işlenmektedir. Ayrıca şantajın kurbanı fiziksel ve ruhsal olarak istismar etmek için kullanıldığını görebilirsiniz. Şantaj, Türk Ceza Kanunu’nun 7. Bölümünde “Özgürlüğe Karşı Suçlar” başlığı altında düzenlenen bir suç türüdür.

İletişim teknolojisinin gelişmesini takiben internetin yaygınlaşmasıyla birlikte internet üzerinden birçok suçun işlendiği görülmektedir. İletişimi kolaylaştıran tüm bu platformlarda, suç işlemenin de aynı oranda kolaylaştığını söyleyebiliriz. Çoğu şantaj suçları internette sosyal ağlar aracılığıyla Facebook, Twitter ve Instagram gibi sitelerde işlenmektedir. Genellikle şantaj, iletişimle yakınlık kuran kişilerin mağdurun kişisel bilgilerini izinsiz olarak alması ile başlamakta, mağdurdan maddi yarar edinmek için bu bilgi ve görüntüleri internette yayacağı tehdidi ile ortaya çıkmaktadır. Bazı durumlarda, bir kişi tarafından sanal sohbette paylaşılan resimler ve videolar daha sonra şantaj için kullanılabilir. Şantaj, Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal paylaşım sitelerinde, WhatsApp ve Skype gibi uygulamalar üzerinden arayarak veya mesaj atarak ve diğer her türlü iletişim aracı kullanılarak yapılabilmektedir.

Şantajdan Kurtulmak İçin Bilmeniz Gerekenler

Video şantaj suçunun mağdurları son zamanlarda genellikle sanılanın aksine genç kadınların aksine yaşlı veya orta yaşlı erkeklerdir. Kişilerin evli olması da şantajcıların oldukça istismar ettiği bir veridir. Yine bununla beraber belli bir bilinç düzeyine sahip mağdurlar olabildiği gibi tamamen bilinçsiz ve internet teknolojilerine yabancı olan, şantajcılara para göndermeyi kabul eden veya karşılıklı olarak hakaret boyutunda iletişimi sürdürenleler de vardır. Şantajcılara para gönderenler sonu gelmeyen bir ekonomik istismarla baş başa kalabileceği gibi, profesyonel destek almayan veya şantaj yapanlarla karşılıklı hakaret ve tehdit boyutunda iletişim kuranlar uzun sürede ancak toparlanabilecek bir mahrem görüntü yayılmasıyla baş başa kalacaktır. Şantaj karşısında asla sessiz kalmayınız, zira sessiz kaldığınızda baskı daha çok artacaktır. Çoğu şantaj suçları bilindiği üzere internette sosyal ağlar aracılığıyla Facebook, Twitter, Whatsapp ve Instagram gibi sitelerde ve platformlarda işlenmektedir. Şantaj ise genellikle şantaj örgütlerinin mağdurun kişisel bilgilerini izinsiz olarak alması ile başlayıp, mağdurdan maddi yarar edinmek için bu bilgi ve görüntüleri internette yayacağı tehdidi ile ortaya çıkmaktadır. Bazı durumlarla önü alınamaz bir yayılma da söz konusu olabilmektedir. Bu mağdurun sosyal durumu, ekonomik durumu ve bilgi birikimiyle de orantılıdır.

Video Şantajında Yapılması Gerekenler

Şantaj suçunu işleyen kişinin suça konu olan görsel, video ve benzeri materyalleri internet ortamında yayınlaması durumunda bu içeriğin kaldırılması için ivedilikle yasal başvuruda bulunulmalıdır. Kaldırılması talep edilen içerik aynı zamanda ceza davasına konu olacağından bilişim suçları ve cezalandırma konusunda deneyimli bir avukattan hukuki yardım istenmelidir. İnternet üzerinden şantaj yapılması durumunda avukat, şantaj danışmanlığı, kişisel ve gizli içeriklerin takibi, yayılmasının önlenmesi, varsa kaldırılması, dava takibi ve hukuki süreç takibi konularında çok yönlü bir şekilde çalışmalıdır.

Yurtdışından Video Şantajı

Yurt dışına şantaj veya yurt dışından şantaj Türkiye dışındaki kişilerin şantaj suçunu işlediği durumdur. Yani yabancı bir ülkede failin Türkiye’de mağdura karşı suç işlemesidir. Yabancı bir ülkeden şantaj yapma suçu genellikle internet üzerinden veya görüntülü görüşme kaydı yoluyla işlenir. Şantaj türlerinin en yaygın versiyonlarından biri, bir veya birden fazla kişi tarafından veya aracılığıyla işlenen video şantajı suçudur. Son yıllarda internet ve akıllı telefon kullanımının artmasıyla birlikte bilişim suçlarında keskin bir artış olmuştur. Kişilerin birçok uygulama üzerinden birbirleriyle fiziksel olarak görüşmeden görüntülü iletişim kurabilmeleri, bu siber şantaj suçunun dünyanın farklı bölgelerinden kişilere karşı işlenmesine olanak sağlamaktadır.

Devamını oku

Genel

Video Şantajı Mağdurlarına Tavsiyeler

Yayınlandı

on

Bu yazı Web Kamerası Şantajı adlı yazımızın devamıdır.

Video Şantajı Mağdurlarına Tavsiyeler

Bir şantajcıya para göndermek asla çözüm değildir. Bu kişiler de bir örgütlü olarak çalışırlar, kişisel ve özel verilerini insanlardan para istemek için kullanırlar. Eğer para gönderirseniz görüntüleri silmek yerine daha yaygın bir şekilde internette paylaşırlar. Elinizde bir kopyası olmayan görüntü ve verilerin dağıtılmayacağından asla emin olamazsınız. Karşılaşılan olaylarda fon taleplerinin tek sefere özgü olmadığı ve %100’e yakın bir oranda devam ettiği bir gerçektir. Özel görüntülerin paylaşılmasını engellemek öncelikli hedefiniz olduğundan, en kısa zamanda şantaj tecrübesi olan bir avukata danışmak en iyi çözüm olacaktır.

Video Şantajı Mağduru Ne Yapmalı

Video şantaj suçunun faili, suça konu olan görsel, video ve benzeri materyalleri internette yayınlıyorsa, içeriğin hukuka uygun olarak silinmesi için ivedilikle başvuruda bulunulmalıdır. Kaldırılması istenen içerik aynı zamanda ceza davasına konu olacağından bilişim suçları ve ceza konusunda deneyimli bir avukattan hukuki yardım alınmalıdır.

Siber şantaj davalarında avukatlar, şantaj danışmanlığı, kişisel ve gizli içeriklerin takibi, yayılmasının engellenmesi, varsa silinmesi, dava açılması ve yasal prosedürlerin takibi vb. konularda  ve ayrıca birden fazla alanda çalışmalıdır.

Size hukuki danışmanlık hizmeti veren avukatlar, müvekkiline ait her türlü bilgiyi gizlilik yükümlülükleri ve etik standartlar çerçevesinde gizli tutacak, müvekkilin gizliliğine öncelik verecek, yargı mercii dışında üçüncü kişilerle paylaşmayacak ve paylaşımların engellenmesini sağlayacaktır.

Sizlere basit tavsiyeler verdiğimiz bu yazımızda, bu adımların sadece başlangıç aşaması için temel adımlar olduğunu da dikkate almanızı öneririz. Buraya Tıklayarak daha fazla ve kapsamlı önerilere bakabilirsiniz.

Hatırlatma ve Bilgilendirme

İnternette güvende kalın, kar amacı gütmeyen bir sosyal sorumluluk hizmetidir.

Devamını oku

Çocuklarınızı Koruyun

Tik Tok Üzerinden Çocuk İstismarı

Yayınlandı

on

Tik Tok Üzerinden Çocuk İstismarı Bitmiyor

Tik Tok adlı sosyal paylaşım platformundaki kontrolsüzlüklere biri daha eklendi. Hugola adlı YouTube Fenomeninin de bir videosunda eleştirdiği şekilde çocukların bir yetişkinin talimatıyla kamera karşısında adeta dilendirildiği anları aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Çocukların net bir şekilde istismar edildiği bir platformda bu eylemlerin yaptırımsız ve önlemsiz kalması ise oldukça şaşırtıcı bir durum.

Tik Tok’ta Çocukların Dilendirilmesi

Bir çocuğun cinsel olarak istismar edildiği bir olayın varlığın veya tehlikesinde NCMEC, tüm dijital delilleri bir raporda toplayarak yerel birimlere gerekli ihbarları yapıyor. Ancak bu şekilde adeta dilendirerek çocukların sömürüldüğü olaylar sürekli olarak gelişmektedir.

Bizler de dahil olmak üzere ebeveynlere yönelik olarak çocukların internet ortamındaki güvenliği konusunda içerikler hazırlarken, bizzat ebeveynlerin çocukları ekonomik olarak sömürdüğü içeriklerin bu kadar yaygınlaşması şok edici bir gerçek.

Devamını oku

Trend Yazılar