Connect with us

Genel

CEO Phishing Nedir?

Yayınlandı

on

CEO Kimliğine Bürünme Yoluyla Dolandırıcılık, Yönetim Kurulu Başkanı, Genel Müdür veya bir kuruluştaki üst düzey kişiden geliyormuş gibi görünen bir aldatmaca e-postası olup, üçüncü bir tarafa veya üst düzey kişiye ödeme yapılmasını talep eden finans ekibine gönderilerek yapılmaktadır. 

Bu tür e-postalar sıklıkla ödemenin aynı gün yapılmasını ister ve bazen sizi durumun acil olduğuna ikna etmek için görünüşte tatmin edici bir açıklama da içerir. Genellikle bu e-postaları gönderen kişi ofisinden uzakta olduğunu da belirterek, alıcının bu e-postanın orijinal olup olmadığını kontrol etmesini zorlaştırmaya çalışır. Buna ek olarak, e-postanın kurgu ne olursa olsun, kuruluştaki kıdemli bir kişiden geliyormuş gibi görünmesi, bu e-postayı standart bir kimlik avı e-postasından daha inandırıcı ve talep edilen ödemenin yapılması gerektiğine ikna edebilir.

Bazı durumlarda, bu e-postayı sözde alıcıdan gelen ve ödeme ayrıntılarını içeren bir telefon araması da takip edebilir.

Dolandırıcılar, bir kişinin kimliğine bürünme eylemini; kıdemli bir kişinin e-posta hesabına sızarak, gönderenin gerçek adresini taklit ederek ya da ayırt edilemeyecek derece de benzeyen bir adres kullanarak gerçekleştirir. Dolandırıcılar; şirketiniz ve içindeki ilgili kişiler hakkında sosyal mühendislik teknikleri veya diğer gizli yöntemleri kullanarak ve hatta LinkedIn gibi meşru yöntemlerle bilgi toplayarak da çalışabilirler.

Karşılaşabileceğiniz Riskler

Tedarikçilere ya da diğer meşru üçüncü şahıslara ödeme yaptığınızı zannederken, şirketinizdeki üst düzey bir yöneticiyi taklit eden bir dolandırıcıya ödeme yapabilirsiniz.

İşletmenizi bu tür dolandırıcılardan korumak için:

  • Miktarı ne olursa olsun, beklenmedik veya düzensiz ödeme talepleri için tetikte olun.
  • E-postayı gönderdiğini düşündüğünüz kişi, ne kadar kıdemli ve meşgul olursa olsun, o kişiden geldiğini her zaman teyit edin. Müsait değillerse ve e-posta bir işlemin acil bir durum nedeniyle hızlı bir şekilde yapılmasını talep ediyorsa kıdemli meslektaşlarından birine danışın. 
  • E-posta hesaplarının saldırıya uğraması durumunda yöneticinizle e-posta yolunu kullanarak iletişime geçmeyin. Bunun yerine, bir telefon görüşmesi yaparak, şahsen sorun veya başka bir güvenilir iletişim yöntemi kullanın.
  • Herhangi bir şüpheniz varsa, ne kadar acil görünürse görünsün veya önerilen sonuç ne olursa olsun ödeme yapmayın.

Kuruluşunuz bir dolandırıcılık girişiminin kurbanı olduysa:

  • 155 Polis ihbar hattını arayarak veya https://www.egm.gov.tr/online-ihbar adresini ziyaret ederek durumu emniyet güçlerine bildirin.  
  • Dolandırıcılık, banka hesabınızla ilgiliyse derhal bankanızla iletişime geçin.
  • Uzmanlarımızdan Destek Alın

Bilgisayarınızın güvenliğini sağlamak için basit tavsiyeler vereceğimiz bu yazımızda, bu adımların sadece başlangıç aşaması için temel adımlar olduğunu da dikkate almanızı öneririz. Buraya Tıklayarak daha fazla ve kapsamlı önerilere bakabilirsiniz.

Devamını oku
Yorum yapmak için tıklayın

Cevaplayın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Genel

Facebook, Youtube, Skype Üzerinden Sosyal Medya Şantajı

Yayınlandı

on

Facebook, Youtube, Skype Üzerinden Sosyal Medya Şantajı

İnternet teknolojileri ve mobil cihazlarla kolayca erişişebilen Facebook, Youtube, Skype ve Telegram gibi sosyal ağlar, iletişim konusunda kullanıcılara önemli fırsatlar sunarken, bu ağların tedbirsiz kullanımı bir takım risklere ve negatif sonuçların doğmasına da neden olabilmektedir.

Çağımızın teknolojisi ve haberleşme ağı ile birlikte sosyal medya platformları da hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Ancak sosyal medya üzerinden yapılan şantaj, tehdit, taciz, cinsel istismar, sanal zorbalıklar milyonlarca insanı mağdur da etmektedir.

Sosyal Medya Şantajı Nedir?

Şantaj, bir kimseden maddi menfaat elde etmek, haksız menfaat elde etmek için küçük düşürücü, itibarını zedeleyici bilgileri ifşa ederek ve yayarak bir kişiyi yıldırma; bir kişiye, içinde bulunduğu durumu kullanarak istemediği bir şeyi yaptırmak için baskı yapma eylemi olarak tanımlanır.

Özellikle İnstagram, Facebook, Whatsapp, Skype, Telegram gibi iletişim araçlarında paylaşılan müstehcen veya mahrem fotoğraflar, video görüntüleri, mağdurda endişe ve korku yaratacak bununla beraber özel kişilik haklarını ihlal edebilecek her türlü içerik şantaj aracı olarak kullanılmaktadır.

Unutulmamalıdır ki, internet üzerinden gönderilen her fotoğraf ve görüntü, hangi uygulama üzerinden gönderilirse gönderilsin kaydedilebilir. Kişisel, özel bilgilerinizi veya fotoğraflarınızı kimseyle paylaşmamaya dikkat edin. Video paylaşım platformlarında uygunsuz veya uygunsuz içerik bulunan görsellerin paylaşılması mümkündür. Şantaj durumunda en hızlı çözüm, olayı bir avukata açıklamak ve yasal girişimlerde bulunmak olacaktır. Web ortamına içerik eklendikçe diğer sitelere de hızla yayılmaktadır. Bu noktada internetten içerik kaldırma işlemlerini de başlatmak gerekecektir. Uzman bilişim suçları avukatlarından destek almak mümkündür, zira kanunlar şantajın cezalandırılacağını öngörüyor.

Skype, Whatsapp, Facebook Üzerinden Şantaj

Skype, Whatsapp ve Facebook en yaygın şantaj suçları arasında yer alıyor. Skype şantajı forumlarda tartışılan ve genellikle mağdurlar tarafından paylaşılan bir konu haline geldi. Skype şantajı mağdurları deneyimlerini forumlarda paylaşır ve yardım ister. Skype, Facebook ve Whatsapp tarafından şantaj yapılan bir suç, internetin uluslararası bir mecra olması nedeniyle yurt içinde veya yurt dışında yaşayan herkes tarafından işlenebilir. Çevrimiçi flört servisleri aracılığıyla tanışılan kötü niyetli kişilerle yapılan görüşmeler Skype gibi uygulamalar üzerinden devam ettiği için bazı fotoğraf ve videolar şantaj olarak kullanılabilir. Bazen bu görüntüler, video paylaşım platformlarında veya İnternet’teki birden fazla çevrimiçi kanalda paylaşılabilir. Bu durumda şantaj suçu ile özel yaşamın gizliliğinin ihlali suçu birlikte işlenmektedir.

Şantaj yapan kişiye para göndermek asla çözüm değildir. Zira o kişiler de örgüt şeklinde çalışmakta, kişisel ve mahrem veriler ile insanlardan para istemekte, para yollamanız halinde de görüntüleri silmek yerine internet ortamlarında paylaşmaktadırlar. Kopyasının sizde olmadığı görüntü ve verinin yayılmayacağından asla emin olamazsınız. Karşılaşılan olaylarda para isteklerinin ardı arkasının kesilmediğini, yüzde yüze yakın oranda devamının geldiğini görmekteyiz. Özel görüntülerin paylaşılmasını engellemek ilk ve öncelikli amacınız olduğu için en hızlı şekilde şantaj konusunda tecrübeli bir avukata danışmanız en isabetli çözüm olacaktır.

Video Şantaj Suçu Mağduru Ne Yapmalı

Şantaj yapan kişiye para göndermek asla sorunu çözmeyecektir.  Çünkü bilindiği gibi suçlular örgüt şeklinde çalışmakta, kişisel ve mahrem veriler ile insanlardan para istemekte, para yollamanız halinde de görüntüleri silmek yerine internet ortamlarında paylaşmaktadırlar. Sınırsız bir şekilde kopyalanabilen görüntü ve verinin yayılmayacağından da olmanız mümkün değildir. Ayrıca şantajcıların para isteklerinin ardı arkasının kesilmediğini, yüzde yüze yakın oranda devamının geldiğini görmekteyiz.

Video Şantajında Yapılması Gerekenler

İnternette veya sosyal medyada şantaj yapılırsa, mağdur, internette fotoğraf veya video yayma korkusuyla veya fotoğraf ve videoların internete yüklenmesinden utanarak intihara sürüklenebilir. İntihar dışında madde kullanımı birçok psikolojik ve fiziksel soruna yol açabilmektedir. Sosyal medyada ifade özgürlüğü herkesin sahip olduğu temel bir hak olmakla birlikte, bu hakkın başkalarının kişilik haklarını hiçe sayması, onurunu zedelemesi ve cezalara yol açması durumunda hakaret, tehdit, şantaj gibi uygunsuz içeriklerin kaldırılması mümkündür.

Şantaj suçunu işleyen kişinin suça konu olan görsel, video ve benzeri materyalleri internet ortamında yayınlaması durumunda bu içeriğin kaldırılması için ivedilikle yasal başvuruda bulunulmalıdır. Kaldırılması talep edilen içerik aynı zamanda ceza davasına konu olacağından bilişim suçları ve cezalandırma konusunda deneyimli bir avukattan hukuki yardım istenmelidir. İnternet üzerinden şantaj yapılması durumunda avukat, şantaj danışmanlığı, kişisel ve gizli içeriklerin takibi, yayılmasının önlenmesi, varsa kaldırılması, dava takibi ve hukuki süreç takibi konularında çok yönlü bir şekilde çalışmalı ve çalışmalıdır.

Instagram Mahrem Görüntü Şantajı

Instagram mahrem görüntü şantajı, sıklıkla sahte hesaplarla yapılan özel konuşma ve görüntü paylaşımlarının kaydedilmesi sonucu yine mağdurun instagram hesabındaki yakınlarının kaydedilmesiyle yapılmaktadır.

Whatsapp Mahrem Görüntü Şantajı

Whatsapp mahrem görüntü şantajı, sıklıkla sahte hesaplarla yapılan özel konuşma ve görüntü paylaşımlarının kaydedilmesi sonucu yine mağdurun facebook hesabındaki yakınlarına gönderilme tehdidi ile yapılmaktadır.

Messenger Mahrem Görüntü Şantajı

Messenger mahrem görüntü şantajı, sıklıkla sahte facebook profilleriyle yapılan özel konuşma ve görüntü paylaşımlarının kaydedilmesi sonucu yine mağdurun facebook hesabındaki yakınlarına gönderilme tehdidi ile yapılmaktadır.

Facebook Mahrem Görüntü Şantajı

Facebook mahrem görüntü şantajı, sıklıkla sahte facebook profilleriyle whatsapp veya messenger üzerinden yapılan özel konuşma ve görüntü paylaşımlarının kaydedilmesi sonucu yine mağdurun facebook hesabındaki yakınlarına gönderilme tehdidi ile yapılmaktadır.

Twitter Mahrem Görüntü Şantajı

Twitter mahrem görüntü şantajı, sıklıkla sahte şantajcı profilleriyle whatsapp veya messenger üzerinden yapılan özel konuşma ve görüntü paylaşımlarının kaydedilmesi sonucu mağdurun daha da korkutulması amacıyla twitter üzerinden yapılan paylaşımların bir uzantısıdır.

Devamını oku

Genel

Video Şantajı Mağdurlarına Tavsiyeler

Yayınlandı

on

Bu yazı Web Kamerası Şantajı adlı yazımızın devamıdır.

Video Şantajı Mağdurlarına Tavsiyeler

Bir şantajcıya para göndermek asla çözüm değildir. Bu kişiler de bir örgütlü olarak çalışırlar, kişisel ve özel verilerini insanlardan para istemek için kullanırlar. Eğer para gönderirseniz görüntüleri silmek yerine daha yaygın bir şekilde internette paylaşırlar. Elinizde bir kopyası olmayan görüntü ve verilerin dağıtılmayacağından asla emin olamazsınız. Karşılaşılan olaylarda fon taleplerinin tek sefere özgü olmadığı ve %100’e yakın bir oranda devam ettiği bir gerçektir. Özel görüntülerin paylaşılmasını engellemek öncelikli hedefiniz olduğundan, en kısa zamanda şantaj tecrübesi olan bir avukata danışmak en iyi çözüm olacaktır.

Video Şantajı Mağduru Ne Yapmalı

Video şantaj suçunun faili, suça konu olan görsel, video ve benzeri materyalleri internette yayınlıyorsa, içeriğin hukuka uygun olarak silinmesi için ivedilikle başvuruda bulunulmalıdır. Kaldırılması istenen içerik aynı zamanda ceza davasına konu olacağından bilişim suçları ve ceza konusunda deneyimli bir avukattan hukuki yardım alınmalıdır.

Siber şantaj davalarında avukatlar, şantaj danışmanlığı, kişisel ve gizli içeriklerin takibi, yayılmasının engellenmesi, varsa silinmesi, dava açılması ve yasal prosedürlerin takibi vb. konularda  ve ayrıca birden fazla alanda çalışmalıdır.

Size hukuki danışmanlık hizmeti veren avukatlar, müvekkiline ait her türlü bilgiyi gizlilik yükümlülükleri ve etik standartlar çerçevesinde gizli tutacak, müvekkilin gizliliğine öncelik verecek, yargı mercii dışında üçüncü kişilerle paylaşmayacak ve paylaşımların engellenmesini sağlayacaktır.

Sizlere basit tavsiyeler verdiğimiz bu yazımızda, bu adımların sadece başlangıç aşaması için temel adımlar olduğunu da dikkate almanızı öneririz. Buraya Tıklayarak daha fazla ve kapsamlı önerilere bakabilirsiniz.

Hatırlatma ve Bilgilendirme

İnternette güvende kalın, kar amacı gütmeyen bir sosyal sorumluluk hizmetidir.

Devamını oku

Genel

Youtube’da Başkasının Yüklediği Video Nasıl Silinir?

Yayınlandı

on

Youtube’da Başkasının Yüklediği Video Nasıl Silinir?

Youtube’dan video silme işlemi iki şekilde yapılmaktadır. Bunlardan ilki kullanıcıların kendi yüklediği videoyu silmesidir. İkincisi ve yazımızda bahsettiğimiz konu ise Youtube’dan video silme işleminin yasal yollara başvurarak yapılmasıdır.

Youtube’dan video silme ve kaldırma nasıl yapılır?

Youtube’dan video kaldırma işlemlerinde genellikle “5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” başlığını taşıyan kanunun öngördüğü  erişimin engellenmesi ve içerik silme imkanı kullanılır.

Bunun yanında telif hakkı ihlalleri içinde ayrı yollar mevcuttur. Bu kapsamda YouTube’un tarafından sunulan form üzerinden başvuruda bulunabilir veya bir avukat desteği alarak işlemlerinizi yürütebilirsiniz.

Yasal tavsiyelerimizin hepsine buradan ulaşabilirsiniz

Devamını oku

Trend Yazılar